Conservarea În Gospodărie A Legumelor Si Fructelor Prin Uscare

Conservarea În Gospodărie A Legumelor Si Fructelor Prin Uscare

1.1. USCAREA, O METODĂ DE CONSERVARE SI PĂSTRARE A LEGUMELOR SI FRUCTELOR


Pentru esalonarea consumului de legume, fructe, carne, peste, lactate de pe intreaga perioada a anului, deci in afara sezonului de recoltare sau obtinere, oamenii au fost permanent preocupati de a gasi diferite metode de conservare si păstrare. Una din ele este si uscarea produselor.
 
 În gospodării scopul acestui efort, al uscarii, era acela de a aduce alimentele respective in starea in care sa poata fi pastrate o durata cât mai lunga de timp, cu mentinerea cel putin partiala a calitatii nutritive, dar si acela de a nu pierde nimic sau cât mai putin posibil din recolta obtinuta cu atâta truda.

Uscarea legumelor si fructelor este cunoscuta ca cea mai veche metoda de conservare. Practicata initial in gospodariile taranesti pentru nevoile proprii, metoda s-a extins la nivel industrial, având ca obiectiv satisfacerea cerintelor cantitative si calitative ale consmnului. Astazi in industria deshidratarii, procedeu perfectionat al uscarii fructelor si legumelor, parametri cantitativi si calitativi pe care trebuie sa-i satisfaca produsele deshidratate, impun luarea unor masuri care sa permita aplicarea pe scara larga si consecventa in productie a cuceririlor tehnicii contemporane, in folosirea tehnologiilor noi de deshidratare a legumelor si fructelor.

In acest scop s-au construit uscatoare industriale care se modernizeaza continuu; s-au perfectionat tehnologiile devenite clasice si s-au elaborat tehnologii moderne de deshidratare; s-a largit si imbunatatât permanent sortimentul de produse deshidratate si se continua cu introducerea altor produse noi. Stabilitatea conservarii in timp a legumelor si fructelor deshidratate ofera posibilitatea comercializarii in orice moment si in tot timpul anului, astfel incât deshidratarea constituie o necesitate obiectiva pentru prelungirea si diversificarea consumului de legume si fructe.

Ambalate in conditii corespunzatoare, aceste produse se pastreaza foarte bine o perioada indelungata de timp, fara a fi depozitate la frig. Prin uscare, volumul unitatii de greutate a legumelor si fructelor se micsoreaza in medie de 5-10 ori, fata de cel al starii proaspete si deci, necesita un spatiu de pastrare corespunzator mai mic. Transportul, manipularea si depozitarea legumelor si fructelor deshidratate se pot face pe orice anotimp, cu cheltuieli si pierderi mult mai mici decât a celor in stare proaspata.

Dar si uscarea legumelor si fructelor in gospodarie pentru nevoile proprii este o indeletnicire foarte rentabila, care aduce o serie  de satisfactii. Pe lânga avantajele prezentate anterior din punct de vedere culinar, legumele si fructele uscate ofera gospodarului in iarna un produs gata pregatite pentru intrebuintare.

Dried Dehydrated tomatoes in oil mediterranean tomato preservation