Pregatirea materiei prime pentru deshidratare -Opărirea in apa

Pregatirea materiei prime pentru deshidratare -Opărirea in apa

Opărirea în apă.

Pentru opărirea în apă se utilizează în mod frecvent un agregat cu funcţionare continuă, compus dintr-un cilindru în interiorul căruia se roteşte un alt cilindru din tablă perforată prevăzută cu un transportor elicoidal în interior. Rotaţia cilindrului interior şi a transportorului elicoidal se face în apă încălzită cu vapori imprimînd legumelor o mişcare de avans.

Curatarea merelor ; pregatirea materiei prime pentru deshidratare


Alimentarea cu apă a blanşatorului este continuă, iar încălzirea se face printr-o serpentină cu abur. Nivelul apei este constant.
Un regulator de viteză permite ca durata de blanşare să varieze între 3 şi 20 minute. Temperatura apei este menţinută constantă printr-un regulator de temperatură. In general, du­ rata de opărire este de 2-3 minute, timpul exact de opărire variind de la caz la caz. Se va evita supraopărirea care creează dificultăţi în procesul de uscare. Pentru unele legume este necesar să se adauge uneori în apa de opărire sulfit sau bisulfit de sodiu, în scopul de a se preveni schimbările de culoare, degradarea vitaminei C şi pentru a păstra calitatea produsului finit în timpul depozitării.


Părţile opăritorului cu care vine în contact materia primă trebuie executate din oţel inoxidabil, pentru a se elimina efec­tele negative generale de contactul produsului cu sărurile de fier şi pentru a se evita uzura datorită coroziunii.

Folosirea oţelului inoxidabil este şi mai necesară în cazul cand se aplică tratamentul cu sulfit de sodiu, înainte de blanşare sau în timpul blanşării.
In cazane duplicate, încălzite cu abur, timpul de opărire este de 3-5 minute în funcţie de sortimentul legumelor.


Consumul de apă fierbinte pentru opărirea unei tone de morcovi sau cartofi bine pregătiţi este de 3-4 m3, ceea ce corespunde cu 200-250 kg vapori. În condiţiile descrise, dacă procesul este bine condus, pierderile de substanţe solubile cu lichidul de opărire nu trebuie să depăşească 1,0-1,5%
Dacă pH-ul apei de opărire scade în timpul opăririi legumelor verzi, este necesar, pentru a preveni degradarea clorofilei, să se adauge în apa de opărire carbonat de sodiu pentru a menţine pH-ul la valoarea 7,3 şi 7,5.

Blanşator continuu cu cupe

Această maşină este folosită pentru blanşarea în apă a legumelor cum sunt : fasole, mazăre, morcovi etc. Principiul de bază constă în faptul că o bandă transportoare cu cupe se mişcă cu o anumită viteză prin apa fierbinte de blanşare. Alimentarea maşinii se face continuu, iar banda cu cupele încărcate cu produs circulă cu produsul de sub nivelul apei de opărire, astfel încît să se asigure şi o blanşare uniformă.


Secţiunea de opărire a blanşatorului este încălzită cu aburi printr-o serpentină perforată, plasată pe fundul cuvei, sub banda transportoare.


Alimentarea cu apă se face prin partea opusă alimentării, printr-o serie de duşuri, care pe lîngă răcirea produsului opărit, condensează şi vaporii de apă ce se degajă din legumele opărite.
După golire, cupele sunt păstrate curate printr-un sistem de duşuri sub presiune, care le spală pe o parte şi pe alta.


Banda transportoare, cupele şi lanţurile de antrenare sunt executate din material inoxidabil.
Timpul de blanşare se reglează prin mărirea sau micşorarea vitezei de deplasare a benzii transportoare cu ajutorul unui reductor de viteză.

Pentru o răcire cat mai bună a produselor opărite blanşatorul se continuă pe o lungime de 1,5 m cu o bandă de transport, deasupra cărora funcţionează duşuri, prelungind în felul acesta secţiunea de răcire a blanşatorului. Alimentarea cu aburi este reglată automat, electric sau cu ajutorul unor valve cu control pneumatic .

Caracteristici tehniceTip 1Tip 2
Capacitate max./h la un timp de
blanşare de 2 min la aburi
6400 kg9600 kg
Capacitate max./h la 3 minute
dupa rata de blanşare cu aburi
4000 kg6000 kg
Timp de blanşare maxim si
minim in minute
24-1.536-2.25
Capacitatea unei cupe cu
fasole sau mazare
8 kg8 kg
Lungimea totala6.6 m8.6 m
Latimea totala1.5 m1.5 m
Inaltimea totala2 m2 m
Lungimea sectiei de blanşare 4 m6m
Lungimea sectiei de racier1 m1m
Numarul de cupe pe m6 buc6 buc
Puterea0.35 hp0.35 hp