Sistem de automatizare pentru uscatoare
Sistemul se automatizare utilizat in cadrul instalatiilor de uscare a fost dezvoltat in cadrul unui parteneriat cu INMA Bucuresti si UPB. In urma acestei colaborari a rezultat un sistem de automatizare al uscatoarelor pentru fructe care prin implementare imbunatateste randamentul termic, reduce timpului de deshidratare, ajuta la obtinerea de produse cu o calitate ridicata si faciliteaza controlul procesului de uscare.
Manualul de utilizare al sistemului de automatizare pentru uscatoare si ultima versiune de software le gasiti pe pagina DOWNLOADS.
Sistemul de automatizare al uscatoarelor de fructe, legume si plante este compus din patru subansamble principale:
- Software-ul care controleaza procesul de uscare
- Sistemul pentru masurarea parametrilor aerului de lucru si umiditatea produselor
- Tabloul electric care converteste comenzile primite de la software si ii comunica acestuia parametrii procesului de uscare
- Elementele de executie: ventilatoare, incalzire, clapete si umidificare
Caracteristici principale software
- Regulatoare PID pentru controlul temperaturii si umiditatii si estimator pentru temperatura produselor
- Algoritm Auto dryX TM care asigura optimizarea parametrilor pentru randament maxim
- Sistem de masura a umiditatii produselor
- Dynamic Help – informatii despre functiile butoanelor sunt afisate pe ecran.
- Controlul procesului este asigurat de catre un calculator cu sistemul de operare Windows pe care ruleaza un software specializat. Animatii sugestive sunt afisate pe ecran pentru evidentierea proceselor.
- Calculatorul poate fi dotat cu TOUCHSCREEN in functie de optiuni
- Comunicatia cu aparatura de comanda si control este realizata cu ajutorul protocolului UDP prin ETHERNET sau WiFi
- Sistemul se livreaza cu retete standard pentru cele mai intalnite fructe si legume, cu posibilitate de update gratuit cand apare o noua versiune a retetelor.
- Numar maxim de programe: > 4 mil
- Fiecare program poate fi modificat, redenumit, copiat sau sters.
- Programele de deshidratare sunt impartite in pasi, fiecare reteta dispunand de un numar maxim de pasi de 65000. In general o reteta nu are mai mult de 32, media fiind de 6 pasi.
- Tipurile de pasi din reteta sunt: INCALZIRE, CONDITIONARE, USCARE, EGALIZARE si RACIRE. In functie de tipul pasului, procesul se comporta in moduri diferite.
- Fiecare pas din program poate fi mutat, sters, adaugat si modificat de catre utilizator.
- Pentru analize ulterioare se asigura memorarea in baza de date a parametrilor fiecarui proces la un interval de timp configurabil cat si a erorilor generate
- Datele si programele sunt salvate in baze de date tip Access.
- Parametri de sistem asigura flexibilitatea optimizarii procesului
- Configurarile sunt salvate in fisiere tip INI.
Caracteristici principale hardware
- Interfata dintre PC si elementele de executie este asigurata de catre un controler dedicat dotat cu doua procesoare, un PIC18F care aisgura comunicatia UDP/ETHERNET si un PIC32MX pe care ruleaza sistemul de operare FreeRTOS care asigura interpretarea datelor si controlul procesului.
- In functie de optiuni, sistemul poate fi dotat cu variator de turatie al ventilatoarelor
- Toate comenzile, cu exceptia ventilatoarelor, sunt separate galvanic fata de retea
- Tabloul electric este dotat cu lampi de semnalizare cat si cu o sonerie pentru avertismente acustice
- Elementele de executie comandate sunt: ventilatoare, clapete, incalzire si umidificare