Uscarea fructelor si legumelor

Rosii sferturi uscate

Teorie

  • Uscarea merelor - Important este ca pentru o sarja de uscare sa se foloseasca acelasi model de sectionare. Dupa sectionare, merele se introduc imediat in apa calduta cu otet (apa slab acidulata 1-2%) pentru a nu oxida in contact cu aerul, dupa terminarea sectionarii unei sarje, sectiunile se scot din apa acidulata si se clatesc cu apa. In locul apei acidulate cu otet alimentar se poate folosi apa cu sare (3-5 %).
  • Opărirea sau blanşarea - Scopul principal al opăririi legumelor constă în inactivarea tuturor enzimelor prezente şi în special al enzimelor oxidative, care sunt cele mai termorezistente. Opărirea se face cu apă fierbinte (în care se pot dizolva eventual anumite substanţe chimice) sau cu aburi.
  • Surse de energie pentru uscarea alimentelor - Consumul energetic va reprezenta principalul cost de operare al unui utilaj de uscare. Consumul energetic este reprezentat de consumul de energie termica necesar incalzirii si vaporizarii apei si de energia electrica necesara vehicularii aerului si sistemului de control al procesului.Utilajele care functioneza convectiv si fara recuperatoare de caldura au un randament de maxim 50% datorita caldurii evacuate odata cu aerul
  • Calendarul uscarii fructelor si legumelor - Pentru a fi cat mai eficient procesul de productie, un utilaj trebuie sa lucreze pe intreaga perioada a anului. Nu mereu acest lucru este posibil, dar in cea mai mare parte a timpului acesta poate usca diverse fructe si legume in functie de perioada acestora de coacere sau aceleasi tip de produse dar din soiuri
  • Retete pentru uscarea fructelor si legumelor - Durata procesului de uscare este influentata de mai multi factori dar cei mai importanti factori sunt tipul si forma produsului supus uscarii si temperatura. Cand vom compara doua utilaje pentru uscare, timpul in care se executa procesul trebuie sa fie dat pentru acelasi produs si aceeasi forma de prezentare a acestuia, altfel comparatia nu are
  • Fazele uscarii - Fazele uscarii Pentru cazurile in care utilajul de uscare nu este dotat cu un sistem de automatizare performant, parametri aerului trebuiesc alesi cu mare atentie. Acesti parametri influenteaza atat calitatea produsului cat si eficienta procesului de uscare. In functie de faza in care se afla procesul de uscare parametri aerului (temperatura, umiditatea si viteza) se aleg
  • Introducere in uscare - Uscarea biomasei este procesul prin care continutul de apa al acesteia este redus. Scopurile uscarii pot fi multiple: reducerea masei, conservarea, uscarea  in scopul utilizrii acesteia pentru constructii sau drept combustibil, samd. Biomasa acopera o gama larga de produse cum ar fi: produsele horticole, lemnul, deseurile lemnoase, rumegusul, produsele si deseurile animale, samd. Fructele si
  • Estimarea costului procesului de uscare - Costul energiei consumate de procesul de uscare se poate estima insumand consumul de energie termica si consumul de energie electrica ale utilajului. Vedeti in continuare metodologia de calcul cat si exemplele de la sfarsit. Costul cu energia electrica Consumul electric este reprezentat de energia electrica consumata de sistemele de ventilatie si automatizare Pentru utilajele noastre
  • Principiile uscarii legumelor şi fructelor - Uscarea fructelor şi legumelor este procesul tehnologic prin care se reduce conţinutul natural de apă până la o anumită limită, care să împiedice activitatea microorganismelor, fără a se distruge ţesuturile sau a se deprecia valoarea alimentară a produselor ce se usuca. Ansamblul de procese ce se petrec în timpul uscarii duce la concentrarea substanţelor, la
  • Conţinutul final de apa al produselor uscate - Multă vreme s-a crezut că uscarea legumelor până la o umiditate de 10-12%, asigură atât calitatea cât şi buna lor păstrare timp de 8-10 luni. Lucrările executate în ultimii ani au arătat că legumele trebuie uscate la o umiditate mai joasă, sub 5%, pentru a putea satisface integral cerinţele de mai sus. La fructe s-a

Utilaje

  • Particularitățile uscării prunelor - In cazul acestei specii trebuie sa acordam o mare atentie gradului de coacere si recoltarii fructelor. Aceasta, pentru ca prunele uscate sunt cu atât mai bune cu cât contin mai mult zahar. Acumularea cantitatii maxime de zahar se realizeaza la toate soiurile numai la maturitatea completa. Se recunoaste acest moment prin gustul foarte dulce al fructelor, o reducere a fermitatii pulpei, dar si prin faptul ca la un vânt mai puternic sau o scuturare usoara a ramurilor, prunele se desprind cu usurinta. In unele zone traditionale de cultura a prunului se considera ca numai prunele cazute sunt bune pentru uscare.
  • Variaţia umidităţii produsului, temperaturii produsului şi vitezei deshidratării în functie de timp Notiuni si particularităti ale procesului de uscare - Uscarea legumelor si fructelor este procesul tehnologic prin care se reduce continutul natural de apa până la un nivel care sa impiedice activitatea microorganismelor, fara a se distruge tesuturile sau a se deprecia valoarea alimentara a produselor.
  • Uscator de fructe 200kg Dimensionarea uscatoarelor convective pentru fructe si legume - In ultimii doi ani am constatat o crestere rapida a interesului agricultorilor si oamenilor de afaceri privind activitatea de uscare a fructelor si legumelor. In acest scop am analizat cererile acestora si am constatat ca marea lor majoritate au nevoie de instalatii de uscare de pana in 2-3 tone / sarja, foarte rare fiind cazurile
  • Constructia uscatoarelor de fructe si legume - In functie de posibilitatile fiecaruia, pot exista producatori care achizitioneaza un uscator de la o firma specializata si altii care folosidu-si priceperea isi pot executa singuri incinte pentru uscare, putand ulterior a le dota cu sisteme moderne de automatizare. In ambele cazuri cateva detalii trebuiesc avute in vedere atat la achizitie cat si la constructie. Grosimea si calitatea
  • Automatizarea instalatiilor pentru uscare - Sistemul de automatizare reprezinta in zilele noastre o necesitate pentru cresterea randamentului si scaderea costurilor intr-o lume tot mai competitiva. Sistemul de automatizare consta in 3 elemente principale: datele de intrare, prelucrarea datelor pentru controlul procesului si elementele de executie. Datele de intrare sunt valori ale marimilor fizice preluate de catre diversi senzori si convertite in
  • Productivitatea uscatoarelor - In functie de cantitatea de produse proaspete sau uscate se va dimensiona suprafata tavilor pe care acestea sunt asezate in vederea uscarii. In tabelele anterioare sunt aratate cantitatile recomandate pentru incarcarea suprafetelor de uscare in functie de produsul supus procesului. In cazul in care cu ajutorul aceluiasi utilaj se vor usca mai multe tipuri de