Fazele uscarii
Category : Uscarea Fructelor si Legumelor
Fazele uscarii
Pentru cazurile in care utilajul de uscare nu este dotat cu un sistem de automatizare performant, parametri aerului trebuiesc alesi cu mare atentie. Acesti parametri influenteaza atat calitatea produsului cat si eficienta procesului de uscare. In functie de faza in care se afla procesul de uscare parametri aerului (temperatura, umiditatea si viteza) se aleg dupa algoritmi diferiti.
Faza de Incalzire
In faza de incalzire toata caldura va fi transferata produselor. Astfel pentru a transfera aportul de caldura catre produse, atmosfera trebuie sa fie saturata sau presiunea partiala a vaporilor de apa la suprafata produselor sa fie egala cu presiunea partiala a vaporilor de apa din aer, astfel procesul de uscare este oprit si toata caldura este transferata produselor. Pe parcursul acestei faze temperatura produselor va creste treptat pana va ajunge aproape egala cu temeratura aerului. Din acest motiv temperatura acestei faze trebuie sa nu depaseasca temperatura care duce la deteriorarea produselor. De exemplu in cazul catinei aceasta temperatura este de 40 ℃.
ATENTIE: In cazul fructelor si legumelor, aceasta faza trebuie sa fie cat mai scurta deoarece viteza de vaporizare este foarte mare si se produce condens pe peretii utilajelor.
Faza de Conditionare
Faza de conditionare este utilizata in general produselor care prezinta ricul formarii de cruste sau in cazul produselor care au o umiditate scazuta la exterior pentru egalizarea umiditatii in intreg podusul pentru a facilita desfasurarea procesului de uscare. Aceasta faza este in general aplicata la uscarea cherestelei, dar poate fi aplicata si in cazul unor fructe. In aceasta faza se mentine o temperatura constanta iar umiditatea este reglata in asa fel incat sa se produca o umezire a produselor. Temperatura din aceasta faza trebuie aleasa in asa fel incat sa nu influenteze negativ calitatea produsului, la fel ca in faza de incalzire.
Faza de Uscare
Aceasta faza reprezinta cel mai important interval din intreg procesul. Deplasarea apei dinspre zonele produselor cu o umiditate mai mare catre zonele cu o umiditate mai scazuta se numeste difuzie. Vaporizarea apei de pe suprafata produselor are loc cu o anumita viteza care trebuie sa fie egala cu viteza difuziei pentru a evita fenomenul de scorojire. Daca viteza de vaporizare este mai mare decat viteza difuziei atunci suprafata produselor ramane fara umiditate si temperatura acesteia va creste, lucru care poate duce la formarea crustelor care impiedica uscarea. Pentru sistemele care nu pot calcula automat viteza de uscare si sa stabileasca parmetri optimi, alegerea acestora este foarte dificila. Mai mult, datorita modificarilor fizico-chimice a produselor in timpul uscarii, acesti parametri variaza chiar in cadrul aceluiasi proces. Avantajul sistemului de automatizare produs de noi este ca acesti parametri sunt calculati automat, astfel procesul de uscare se desfasoara in conditii optime.
Faza de Egalizare
Dupa incheierea procesului de uscare, in anumite conditii se poate aplica o faza de egalizare in care produsele se supun unui tratament termic la umiditate scazuta care are ca scop inchiderea porilor pentru evitarea rehidratarii. Acest proces este recomandat pentru produsele poroase uscate in perioadele calde si umede.
Faza de Racire
Faza de racire se desfasoara in general prin evacuarea aerului cald prin controlul clapetelor. In cazul in care racirea trebuie controlata cu precizie, se practica si controlul incalzirii pentru mentinerea unui gradient. Umiditatea nu este controlata.