Retete pentru uscarea fructelor si legumelor

Retete pentru uscarea fructelor si legumelor

Durata procesului de uscare este influentata de mai multi factori dar cei mai importanti factori sunt tipul si forma produsului supus uscarii si temperatura. Cand vom compara doua utilaje pentru uscare, timpul in care se executa procesul trebuie sa fie dat pentru acelasi produs si aceeasi forma de prezentare a acestuia, altfel comparatia nu are rost. Pentru a lamuri lucrurile sa luam de exemplu prunei intreaga si prunei rupta in jumatati. Timpul de uscare al unei prune intregi este cuprins intre 24 si 30 de ore, iar al unei jumatati este cuprins intre 12 si 15 ore, in ambele cazuri fiind utilizat acelasi utilaj si aceeasi temperatura de uscare. Un alt exemplu este al feliilor de mar care se usuca in 6-7 ore. Producatorul utilajului trebuie sa va spuna pentru ce produs si mod de prezentare este timpul pe care vi-l comunica.

Reteta de uscare a unui produs contine mai multe faze si fiecare faza poate contine mai multi pasi. Principalele faze ale procesului de uscare sunt: incalzirea (A-B) produselor, uscarea propriuzisa (B-E) si racirea (E-F). In faza de uscare pot exista mai multe trepte ale parametrilor programati.

Fazele uscarii
Fazele uscarii

In tabelele urmatoare sunt prezentate date adunate din diverse materiale studiate cat si din experimente efectuate [6, 8, 12, 13].

Retete pentru Fructe

Nr. Crt.DenumireDurata [h]TemperaturaUmiditate finalaDensitate kg/mp
1Caise18…2445…50 / 55…65154…5 (jumatati)
2Cirese si visine6…1045…55 / 65…726…126…8 respectiv 8…10
3Piersici6…1255…60165…6
4Prune24…3050…55 / 70…7522…2410
5Struguri12…2050…55 / max. 7013…208…10
6Mere felii6…1050…60 / 70…725-126
7Pere felii5…945…50 / 65…7010…1213
8Gutui felii6…865…702210
9Banane felii6…8705-154…6
10Capsuni5…850…609-127…8

Retete pentru Legume

Nr. Crt.DenumireDurataTemperaturaUmiditate finalaDensitate kg/mp
1Mazare boabe8…1050…575…6 / 15…204…5
2Fasole verde pastai8…125…656…8(3…5) 6…7
3Spanac4…555…605…61…2
4Plante condimentare1…255…602…51.5…2
5Rosii10…1260…625…82…3 (felii 6mm)
6Vinete6…855…625…65…6
7Ardeii3…562…70Max. 86
8Ceapa3…6(50) 624…66…7 (8)
9Prazul455…605…86…7
10Varza alba si rosie, conopida5…660-626…75…6
11Morcovii3…4706…108
12Telina si pantrunjel1…352…603…106…7
13Pastarnac1…260…654…126…7
14Cartofii5…872…806…7 (10…14)8…9
15Ciupercile4-1850-60…65<61…3
16Usturoi6…85552…4