Retete pentru uscarea fructelor si legumelor
Category : Uscarea Fructelor si Legumelor
Durata procesului de uscare este influentata de mai multi factori dar cei mai importanti factori sunt tipul si forma produsului supus uscarii si temperatura. Cand vom compara doua utilaje pentru uscare, timpul in care se executa procesul trebuie sa fie dat pentru acelasi produs si aceeasi forma de prezentare a acestuia, altfel comparatia nu are rost. Pentru a lamuri lucrurile sa luam de exemplu prunei intreaga si prunei rupta in jumatati. Timpul de uscare al unei prune intregi este cuprins intre 24 si 30 de ore, iar al unei jumatati este cuprins intre 12 si 15 ore, in ambele cazuri fiind utilizat acelasi utilaj si aceeasi temperatura de uscare. Un alt exemplu este al feliilor de mar care se usuca in 6-7 ore. Producatorul utilajului trebuie sa va spuna pentru ce produs si mod de prezentare este timpul pe care vi-l comunica.
Reteta de uscare a unui produs contine mai multe faze si fiecare faza poate contine mai multi pasi. Principalele faze ale procesului de uscare sunt: incalzirea (A-B) produselor, uscarea propriuzisa (B-E) si racirea (E-F). In faza de uscare pot exista mai multe trepte ale parametrilor programati.
In tabelele urmatoare sunt prezentate date adunate din diverse materiale studiate cat si din experimente efectuate [6, 8, 12, 13].
Retete pentru Fructe
Nr. Crt. | Denumire | Durata [h] | Temperatura | Umiditate finala | Densitate kg/mp |
1 | Caise | 18…24 | 45…50 / 55…65 | 15 | 4…5 (jumatati) |
2 | Cirese si visine | 6…10 | 45…55 / 65…72 | 6…12 | 6…8 respectiv 8…10 |
3 | Piersici | 6…12 | 55…60 | 16 | 5…6 |
4 | Prune | 24…30 | 50…55 / 70…75 | 22…24 | 10 |
5 | Struguri | 12…20 | 50…55 / max. 70 | 13…20 | 8…10 |
6 | Mere felii | 6…10 | 50…60 / 70…72 | 5-12 | 6 |
7 | Pere felii | 5…9 | 45…50 / 65…70 | 10…12 | 13 |
8 | Gutui felii | 6…8 | 65…70 | 22 | 10 |
9 | Banane felii | 6…8 | 70 | 5-15 | 4…6 |
10 | Capsuni | 5…8 | 50…60 | 9-12 | 7…8 |
Retete pentru Legume
Nr. Crt. | Denumire | Durata | Temperatura | Umiditate finala | Densitate kg/mp |
1 | Mazare boabe | 8…10 | 50…57 | 5…6 / 15…20 | 4…5 |
2 | Fasole verde pastai | 8…12 | 5…65 | 6…8 | (3…5) 6…7 |
3 | Spanac | 4…5 | 55…60 | 5…6 | 1…2 |
4 | Plante condimentare | 1…2 | 55…60 | 2…5 | 1.5…2 |
5 | Rosii | 10…12 | 60…62 | 5…8 | 2…3 (felii 6mm) |
6 | Vinete | 6…8 | 55…62 | 5…6 | 5…6 |
7 | Ardeii | 3…5 | 62…70 | Max. 8 | 6 |
8 | Ceapa | 3…6 | (50) 62 | 4…6 | 6…7 (8) |
9 | Prazul | 4 | 55…60 | 5…8 | 6…7 |
10 | Varza alba si rosie, conopida | 5…6 | 60-62 | 6…7 | 5…6 |
11 | Morcovii | 3…4 | 70 | 6…10 | 8 |
12 | Telina si pantrunjel | 1…3 | 52…60 | 3…10 | 6…7 |
13 | Pastarnac | 1…2 | 60…65 | 4…12 | 6…7 |
14 | Cartofii | 5…8 | 72…80 | 6…7 (10…14) | 8…9 |
15 | Ciupercile | 4-18 | 50-60…65 | <6 | 1…3 |
16 | Usturoi | 6…8 | 55 | 5 | 2…4 |