Introducere in uscare

Introducere in uscare

Uscarea biomasei este procesul prin care continutul de apa al acesteia este redus. Scopurile uscarii pot fi multiple: reducerea masei, conservarea, uscarea  in scopul utilizrii acesteia pentru constructii sau drept combustibil, samd. Biomasa acopera o gama larga de produse cum ar fi: produsele horticole, lemnul, deseurile lemnoase, rumegusul, produsele si deseurile animale, samd. Fructele si legumele sunt produse importante în alimentatia umana si conservarea acestora reprezinta o preocupare importanta în industrie.

Având în vedere importanta pentru alimentatia umana si nevoia de consum a
produselor horticole pe toata perioada anului, conservarea acestor produse reprezinta o preocupare importanta. În acest scop exista o mare varietate de utilaje care folosesc diverse metode pentru a realiza acest lucru. Instalatiile de uscare prin convectie fortata cu tavi sunt printre cele mai utilizate datorita costului redus, usurintei în exploatare si flexibilitatii privind tipul de produse uscate.

În prezent sistemele de control ale instalatiilor de uscarepresupun mentinerea
unei temperaturi sau praguri de temperatur si umiditi relative prestabilite în interiorul unei incinte termoizolate. Acest tip de sistem de control are dezavantajul ca nu se poate adapta schimbrilor fizico-chimice din timpul procesului care au loc în structura produselor, lucru care poate duce la deteriorarea produselor sau la lungirea timpului de uscare.
Principalele dezavantaje ale majoritatea sistemelor de control ale procesului de uscare sunt:

  • nu permit adaptarea automata la schimbarile suferite în timpul procesului de catre
  • produse;
  • nu permit creearea de retete si memorarea datelor pentru prelucrari ulterioare;
  • pot prelungi nejustificat timpul de deshidratare;
  • pot duce la deterioarea produselor.

Toate aceste considerente, impun necesitatea optimizarii procesului si dezvoltarea
unui sistem de automatizare care sa reduca sau sa elimine influenta acestor factori asupra procesului de uscare.

Sistemul de automatizare dezvoltat de Blue Spark Systems rezolva toate aceste dezavantaje, astfel permite adaptarea automata a parametrilor in functie de starea produselor supuse uscarii, permite memorarea de retete cu un numar foarte mare de pasi, memoreaza toate procesele pentru analiza ulterioara a datelor.