Estimarea costului procesului de uscare

Estimarea costului procesului de uscare

Costul energiei consumate de procesul de uscare se poate estima insumand consumul de energie termica si consumul de energie electrica ale utilajului. Vedeti in continuare metodologia de calcul cat si exemplele de la sfarsit.

Costul cu energia electrica

Consumul electric este reprezentat de energia electrica consumata de sistemele de ventilatie si automatizare Pentru utilajele noastre se poate lua in considerare o putere  necesara automatizarii de 1,7kw din care 1,5 kw reprezinta puterea fiecarui ventilator si 0,2kw reprezinta puterea necesara sistemului de automatizare pentru fiecare modul care contine un ventilator (servomotoare, sigurante, relee, calculator samd.). In cazul utilajelor cu mai multe ventilatoare (in codul de produs de forma FD-YxZ, Y reprezinta numarul de ventilatoare) se inmulteste numarul de ventilatoare cu puterea necesara sistemului de automatizare. Deci pentru un calcul aproximativ al consumului de curent electric maxim vom avea urmatoarea formula pentru calculul puterii electrice:

Formula calcul putere electrica
Formula calcul putere electrica

Consumul de energie electrica va fi egal cu puterea totala consumata inmultita cu durata unui proces:

Energia electrica consumata
Energia electrica consumata

Pentru calculul costului cu energia electrica se inmulteste energia electrica consumata de un proces cu costul unei unitati ale acesteia (pretul curentului electric / kwh).

Costul cu energia electrica
Costul cu energia electrica

Costul cu energia termica

Energia termica consumata de procesul de uscare este suma energiilor: energia necesara pentru vaporizarea apei, energia eliminata in atmosfera odata cu evacuarea aerului umded si energia pierduta datorita pierderilor termice ale utilajului.

In urma testelor realizate pe utilajele noastre, energia termica totala consumata este in medie de aproximativ 2kwh pentru fiecare kg de apa vaporizata din produse, aceasta incluzand si pierderile mentionate.

Pentru calculul energiei termice consumate de un proces de uscare se va inmulti valoarea energiei consumate de fiecare kg de apa vaporizat cu cantitatea de apa vaporizata (in kg, nu in litri):

Energia termica deshidratare
Energia termica pentru uscare

Costul cu energia termica este astfel independent de durata procesului dar este dependent de cantitatea de produse supuse procesului de uscare si a cantitatii de apa care va fi eliminata din acestea.

Costul cu energia termica
Costul cu energia termica

Costul total

Tinand cont de costurile energiilor calculate mai sus, costul total cu energia consumata de procesul de uscare va fi astfel:

Costul total al energiei
Costul total al energiei

Exemplul 1

Presupunem ca dorim sa uscam 100kg de mere feliate cu un utilaj de 100kg, dotat cu un ventilator, incalzit electric. Procesul de uscare dureaza aproximativ 10 ore. Vom avea astfel urmatoarea situatie:

Exemplu de calcul al costului cu energia la uscarea merelor
Exemplu de calcul al costului cu energia la uscarea merelor

Exemplul 2

Presupunem ca dorim sa uscam 400kg de prune jumatati cu un utilaj de 200kg (capacitatea utilajelor este data pentru merele feliate, astfel prune jumatati intra o cantitate aproximativ dubla), dotat cu doua ventilatoare, incalzit cu gaz. Procesul de uscare pentru prune jumatati dureaza aproximativ 28 ore. Vom avea astfel urmatoarea situatie:

Exemplu de calcul al costului cu energia la uscarea prunelor
Exemplu de calcul al costului cu energia la uscarea prunelor

In exemplul de mai sus am calculat costul unui kwh in functie de pretul gazului metan, tinand cont ca un metru cub de gaz metan are o energie de 10,55[kwh/mc].

Nivelurile preturilor folosite in calcul sunt pentru noiembrie 2018. Utilizati valorile preturilor oferite de furnizorul dvs. de energie.