Utilaje pentru curatarea cu aburi a fructelor si legumelor

Utilaje pentru curatarea cu aburi a fructelor si legumelor

Utilaje pentru curatarea cu aburi


Instalaţiile pentru curăţirea cu aburi, de exemplu a cartofilor, pot fi continue sau discontinue.
Curăţirea discontinuă se realizează cu ajutorul unui agregat compus dintr-un vas metalic, compartimentat, montat în jurul unui ax, care permite rotaţia acestuia în timpul opera­ ţiei de curăţire. Agregatul este echipat cu o uşă de încărcare şi descărcare a cartofilor şi cu un ventil pentru admisia şi evacuarea aburilor.După încărcarea cu o anumită cantitate de cartofi, uşa se închide şi aburul pătrunde pană atinge presiunea şi temperatura dorită. Compartimentul respectiv este prevăzut cu un ventil ,pentru eliminarea aerului spre a se obţine temperatura de curăţire necesară şi o presiune de 7 kg/cm2. Timpul de curăţire necesar este de 30-90 sec., iar pentru un cilindru complet, inclusiv timpul de încărcare şi descărcare sunt necesare 3-5 minute. Valva de abur rămîne închisă tot timpul cat temperatura şi presiunea de curăţire sunt asigurate.

Figura 69

La golire, vaporii sunt eliminaţi în atmosferă, iar cartofii sunt descărcaţi într-o maşină de curăţat şi spălat cartofii de coajă. Există şi maşini de curăţat cu funcţionare continuă, prevăzute cu un sistem de valve pentru încărcarea şi descărcarea cartofilor, înspre şi de la o cameră tubulară cu presiune de vapori, care este traversată de un transportor elicoidal. Timpul de menţinere a cartofilor ajunşi în această cameră-cilindru, este reglat prin mărjrea sau micşorarea vitezei transportorului elicoidal.

Figura 69a


Se folosesc vapori la presiunea de 4-5 kg/cm2 în camerele de curăţat cartofii cu vapori, timp de 30 sec.
După tratamentul termic, urmează operaţiunea de spălare. Această operaţiune trebuie efectuată cat mai complet, astfel încît să nu rămînă nici un rest de coajă. In acest scop legu­ mele trebuie să se rostogolească şi toată suprafaţa lor să fie expusă jeturilor de apă.
După curăţire şi spălare, unele produse trebuie să fie scufundate într-o soluţie diluată de acid pentru a preveni colorarea.

Curatarea cu flacara

  • face uz la maximum de temperaturi ridicate pentru îndepărtarea cojii legumelor : cartofi, morcovi
  • prin ardere sau carbonizare. In curăţirea cu căldură cartofii sunt trecuţi printr-o flacără sau printr-un cuptor căptuşit cu material refractar, care expune toate suprafeţele cartofilor la temperaturi de aproape 1100°C, timp de 15-30 secunde.

Un timp scurt de expunere a cartofilor la această tempe­ratură reduce adîncimea de pătrundere a căldurii în pulpa cartofilor.

Pierderile la acest fel de curăţire sunt între 3 şi 16% sau în medie 9,5%, comparativ cu pierderile la curăţirea cu abraziv, care sunt de 12-30% pentru acelaşi lot de cartofi.
Îndepărtarea ochiurilor necesită o muncă deosebită pentru curăţirea suplimentară, mai cu seamă la cartofii cu început de încolţire, ceea ce diminuează economiile realizate de curăţirea cu flacără.