Particularitati ale uscarii legumelor si ciupercilor – V – Rosiile si Vinetele

Particularitati ale uscarii legumelor si ciupercilor – V – Rosiile si Vinetele

PARTICULARITĂTI ALE USCARII LEGUMELOR SI CIUPERCILOR – V Rosiile si Vinetele

Rosii uscate cu condimente
  1. Rosiile
  2. Vinetele
Vinete si ardei uscati la soare, in siraguri

Rosiile

Corespunzatoare pentru uscat sunt soiurile intens colorate in rosu inchis, cu un continut bogat in substanta uscata, cu peretii celulari grosi si bogati in substante pectice. Pentru obtinerea unui produs calitativ si foarte fin se vor alege soiuri cu samânta mica. 

Rosii uscate

Se recomanda soiuri ca: Ace, Rutgers, Florida, Aurora, Arges si altele. Rosiile folosite pentru uscare trebuie sa fie sanatoase, intregi, ajunse la maturitatea de recoltare, cu pulpa tare si proaspete. Ele se prelucreaza imediat dupa recoltare, deoarece in conditiile mediului ambiant ele se inmoaie. Se sorteaza indepartându-se fructele strivite, cu pete verzi si atacate de daunatori. Bine sortate si calibrate, rosiile se spala cu foarte mare atentie, pentru a fi siguri ca tot nisipul aderent de epiderma s-a indepartat. Apoi se taie in bucati cu cutite inoxidabile in felii sau sferturi. 

Pregatire

Rosiile nu se oparesc. De aceea, taierea lor de obicei se face deasupra gratarului pentru a scurta durata de timp până la introducerea acestora in uscator. Temperatura maxima de uscare este de 65°C, iar durata uscarii de 10-12 ore. Uscarea se va face cu multa atentie deoarece in conditiile mediului ambiant ele se inmoaie. Se sorteaza indepartându-se fructele strivite, cu pete verzi si atacate de daunatori. Bine sortate si calibrate, rosiile se spala cu foarte mare atentie, pentru a fi siguri ca tot nisipul aderent de epiderma s-a indepartat. Apoi se taie in bucati cu cutite inoxidabile in felii sau sferturi. 

Uscarea rosiilor

Uscarea se va face cu multa atentie deoarece acestea sunt sensibile la temperaturi ridicate (se brunifica). Operatiune de indepartare a pielitei se face prin oparire cu apa fierbinte sau in solutie de soda caustica, dupa care se face clatirea in mai multe ape, cu indepartarea pielitei. Rosiile nu se pot usca direct la soare. Uscarea este incheiata in cazul ambelor procedee când bucatile strânse si indoite se rup si au până la 5% apa. Dupa uscare, se lasa sa se raceasca pe gratare, dupa care se efectueaza eliminarea bucatilor brunificate sau arse. Se pot ambala ca atare  bucati in pungi de hârtie sau polietilena sau se pot transforma in faina.

Vinetele

Legume deshidratate


Uscarea vinetelor

Pentru uscare se preteaza numai fructele tinere cu lungimea de maximum 10 cm, neajunse la maturitate, pentr ca in caz contrar, din cauza prea multor seminte, nu mai sunt apte pentru a fi uscate. Culoarea lor trebuie sa fie uniforma, fructul sanatos, intreg si proaspat. Pulpa sa fie elastica, fara goluri sau zone brune. Dupa spalare se curata de coaja cu apa fierbinte ,si apoi se taie in bucati de-a curmezisul sau longitudinal, uniforme, eu grosimea de până in 10 mm.

Vinete deshidratate

 Se folosesc numai cutite inoxidabile deoarece pulpa vinetelor se oxideaza foarte repede. Imediat dupa taiere feliile se introduc in vase cu apa rece, in care s-a adaugat putina sare sau otet, pentru a impiedica oxidarea in contact cu  aerul.  Dupa oparirea vinetelor in apa clocotita timp de 2-3 minute, se zvânta si apoi se pune la uscat la o temperatura de 50-60°. Uscarea dureaza 8-10 ore, pentru ca produsul sa ajunga la un continut de 5% apa. Feliile dupa uscare se sorteaza, îndepartându-se bucatile insuficient uscate sau innegrite. Se ambaleaza in cutii de carton sau ambalaje de sticla, precum si in  pungi de hârtie.

Sursa : ” CONSERVAREA IN GOSPODARIE A LEGUMELOR SI FRUCTELOR PRIN USCARE ” – Dr. ing. OCTAVIAN BURCEA; Ing. STEFANIA FUGEL