Tehnologia deshidratarii fructelor si legumelor – Asezarea gratarelor cu material pe carucioare
Category : Uscarea Fructelor si Legumelor
AŞEZAREA GRATARELOR CU MATERIAL PE CARUCIOARE
Grătarele folosite pentru deshidratare trebuie să aibă o suprafaţă cît mai mare de uscare pe unitatea de spaţiu ce ocupă în instalaţia respectivă.
In uscătoarele tunel grătarele se aşază cate 25-27 pe un cărucior, unele sub altele, pe o lăţime de 1,80-2,10 m, cu un spaţiu de 6-7 cm între două grătare consecutive, pentru ca aerul să treacă uşor printre ele. Curentul principal de aer trecînd printre grătare în direcţie orizontală, cu o viteză de cca 300 m/minut, devine intens turbulent. Se crează astfel diferenţe de presiune şi se produc curenţi secundari de aer – care trec printre grătarele cu material umed.
Aşezarea neregulată a grătarelor cu nerespectarea spa ţiului liber dintre ele, încărcarea , neuniformă a materiei prime pe grătare sau într-un strat prea gros, are un efect negativ asupra vitezei de desfăşurare a procesului de deshidratare.
ÎNCARCAREA LEGUMELOR ŞI FRUCTELOR PE GRATARE SAU SITE
Legumele tăiate în diferite forme sînt aşezate pe grătare într-un strat uniform, avînd o grosime de 12-24 mm. Fac excepţie prunele, care se pot aşeza pe 1-2 randuri, într-un strat cu grosimea pînă la 30-40 mm. Incărcarea pe m2 de grătar în mod obişnuit este de 4-20 kg ; într-o operaţie bine condusă, materia primă este aşezată într-un strat uniform ca grosime, pe toată suprafaţa grătarului.
Încărcarea materialului pe grătar sau site influenţează viteza de uscare şi implicit durata procesului. La o alimentare mai mare a grătarelor, peste o anumită limită, randamentul uscătorului nu mai creşte, ci din contră, scade.
Dimpotrivă, diminuînd în mod raţional încărcătura pe site se poate micşora sensibil durata uscării, fără a se reduce însă capacitatea de producţie a uscătorului. Aceasta se reflectă printr-o calitate mai bună a produselor, deoarece sunt expuse un timp mai scurt acţiunii căldurii.
Capacitatea unui uscător nu se determină prin cantitatea de materie primă aşezată pe suprafaţa grătarelor, ci prin cantitatea totală de produs uscat care se obţine în 24 ore de func ţionare neîntreruptă a acestuia.
Durata de uscare mai este influentata si de urmatorii factori:
- Conditiile in care material prima vine in contact cu aerul : amestecarea materiei prime, contactul mai intim al aerului cald cu material prima, afanarea stratului de material etc
- Tratarea preliminara a materiei prime : oparirea sau aburirea;
- Variatiile de temperature din uscator : variatiile mici de temperature sau o temperature constanta contribuie la o uscare mai uniforma.