Particularitati ale uscarii fructelor – IV – Cirese si Visine

Particularitati ale uscarii fructelor – IV – Cirese si Visine

Fructe proaspete/ fructe uscate – cirese
  • Ciresele si visinele

Soiuri

Pentru uscare se folosesc cirese si visine recoltate manual, ajunse la maturitatea de recoltare, cu pulpa tare si pielita aderenta. Soiuri bune pentru uscare sunt cele de culoare inchisa si cele negre, cu un procent mai mare de substanta uscata ca Boambe de Cotnari, Pietroase mari, negre, Germensdorf etc. La cirese si Timpuriu Englezesti, Turcesti, Spaniole si Mocanesti dintre soiurile de visine.

Procesul de uscare al fructelor – cirese

Pregatirea fructelor

Inainte de uscare se face sortarea fructelor, indepartându-se cele crapate, cele atacate de daunatori, fermentate etc., precum si coditele. Apoi se spala scufundându-se de mai multe ori in apa curata. Fructele se pun la uscat cu sau fara sâmburi. Cele cu sâmburi se oparesc in solutie de soda caustica in concentratie de 0,3-0,5% si apoi se spala bine cu apa, iar cele de culoare deschisa (alb-roze) se sulfiteaza timp de 15-30 minute, pe când cele negre numai 10 minute. Daca uscarea se face cu sâmburi, fructele nu mai sufera nici un alt tratament. In uscarea acestor fructe se poate folosi si caldura solara daca conditiile meteorologice permit. Ele vor fi mai inchise la culoare si mai aspre decat cele la care se foloseste o sursa de caldura artificiala. Folosind sursa de caldura artificiala, temperatura va trebui sa fie mai scazuta la inceput intre 45-55°C, iar la sfârsit de 65-72°C. Durata de uscare in aceste instalatii este de 6-10 ore efective. In unele zone ale tarii se obisnuieste scoaterea periodica a lor, racirea si reintroducerea in uscator. Visinele si ciresele se considera corespunzator uscate când strinse ele nu mai lasa suc. Umiditatea produsului fiind de cca 20%, produsele uscate se ambaleaza in pungi de plastic până la 1-2 kg.

Sursa : ” CONSERVAREA IN GOSPODARIE A LEGUMELOR SI FRUCTELOR PRIN USCARE ” – Dr. ing. OCTAVIAN BURCEA; Ing. STEFANIA FUGEL